Tussen juni en augustus 2022 vulden 129 bewoners van Leuven en deelgemeenten de online LICHT Leuven bevraging in. Dat leverde veel info, suggesties en mogelijke actieterreinen op. In dit artikel delen we de belangrijkste inzichten en vertellen we hoe we hiermee aan de slag gaan.

Energie besparen

65% van de deelnemers wil meer weten over hoe ze energie kunnen besparen in hun eigen woning. Daarbij gaat het meeste aandacht naar duurzame verwarmingssystemen, kleine maatregelen die men zelf kan toepassen, en het potentieel van thuisbatterijen. Maar ook manieren om het energieverbruik te monitoren, de werking van de digitale meter en energetische renovaties kunnen rekenen op ruime interesse. Heel wat van deze thema’s komen aan bod in de LICHT Leuven infosessies in het najaar.

Energie op de eigen woning en collectief produceren en delen

De helft van de deelnemers heeft zonnepanelen op het dak van hun woning, en een kwart heeft interesse om er te leggen. Maar er is ook aandacht voor het potentieel van zonne-energie in de publieke ruimte: 50 deelnemers gaven adressen door van Leuvense daken die nog niet gebruikt worden voor zonne-energie; een mooie lijst waar burgercoöperaties ECoOB en Ecopower verder mee aan de slag gaan.

Naast zon kan vooral wind rekenen op interesse van de deelnemers: één derde wil meer te weten komen over wind als bron voor hernieuwbare energie. In de ‘open suggesties’ vinden we veel vragen over de mogelijkheden voor windenergie in het Leuvense terug.

Er is veel belangstelling voor energiedelen en energiegemeenschappen: duidelijk meer dan de helft van de deelnemers wil er meer over weten. Twee derde van de deelnemers delen hun energie al als lid van een burgerenergiecoöperatie. Samen met alle aandeelhouders investeren ze in collectieve installaties voor de productie van hernieuwbare energie (bv. zonnepanelen op daken van scholen, of coöperatieve windturbines). De opgewekte energie delen ze aan kostprijs met alle coöperanten.

Samen aan de slag

Met LICHT Leuven willen we meer doen dan ieder voor zich verduurzamen: we willen ontdekken hoe we onze krachten kunnen bundelen. Daarom polsten we ook of en hoe Leuvenaars graag samen aan de slag willen gaan rond het thema ‘energie’.

Vooral acties om samen energie te besparen kunnen rekenen op interesse (38%). Maar ook samen op zoek gaan naar plaatsen in de buurt die kansen bieden voor hernieuwbare energie (32%) en samen aan de slag gaan rond het thema ‘fossielvrij verwarmen’ (27%) zijn populair. 20 deelnemers hebben interesse om rond het thema ‘energie’ samen te komen met buren in een lokale energiegroep om kennis op te doen, uit te wisselen en aan de slag te gaan. Opvallend: de helft of meer van de deelnemers wil ‘misschien’ meedoen met zo’n collectieve acties. De voorwaarden en de praktische uitwerking van die acties zal dus bepalend zijn of er al dan niet nog meer Leuvenaars warm zullen lopen om eraan deel te nemen.

Bij LICHT Leuven zijn we blij met deze interesse en het engagement, en willen we er verder mee aan de slag. Omdat uit de bevraging blijkt dat er op dit moment vooral interesse is om bij te leren over energiethema’s, starten we in het najaar met een reeks infosessies die openstaan voor iedereen. Begin 2023 komen we een eerste keer samen met wie zich graag wil engageren in een lokale energiegroep.

Wie deed mee?

De overgrote meerderheid van de deelnemers verwarmt haar woning nog op fossiele brandstoffen. De omslag naar duurzame verwarmingssystemen is dan ook een van de grootste uitdagingen.
De meeste deelnemers passen nu al in bepaalde mate hun gedrag aan om energie te besparen thuis. Bijna de helft heeft in de voorbije 5 jaar isolatiewerken uitgevoerd in haar woning. Anderzijds kent drie kwart het energielabel van de eigen woning niet.

Vooral eigenaars, 40 plussers en hooggeschoolden namen deel aan de bevraging. Slechts 10% van de deelnemers woont in een appartement, en slechts 30% is vrouw. LICHT Leuven bereikt dus duidelijk nog niet iedereen. We proberen hier werk van te maken door bijvoorbeeld een samenwerking met het Team Duurzaam Wonen van de RuimteVaart op te zetten. Kan je ons helpen om meer jongeren, vrouwen of huurders te bereiken? We horen het graag op info@lichtleuven.be.

Vervolg

LICHT Leuven bedankt alvast iedereen die de tijd nam om de bevraging in te vullen. Graag nog deelnemen?

Categorieën: Onderzoek