Hoe pak je een collectieve renovatie aan en stap je met een appartementsgebouw over op duurzame verwarming via warmtecaptatie? 60 medewerkers van burgercoöperaties en lokale besturen uit negen Europese landen, van Servië tot Portugal, kwamen het op 20 april 2022 ontdekken in Leuven.  

We spraken af aan de Dijlemolens in de Zwartzustersstraat in Leuven – één van de acties in het kader van het SCCALE-project waar LICHT Leuven aan werkt – voor een gegidste rondleiding door het complex. Dirk Vansintjan, voorzitter van REScoop.eu en bestuurslid van Ecopower cv, vertelde het eerlijke verhaal van de zoektocht naar duurzaam wonen in de Dijlemolens in de voorbije drie decennia: van het eerst gebouw in België met buitengevelisolatie, over de installatie van een warmtepomp en waterturbine, en dan alsnog het terugvallen op een cv-ketel op aardgas.  

Stijn De Jonge, medeoprichter van EXTRAQT en docent aan de universiteit van Leuven, nam ons vervolgens mee in de toekomstplannen. Hij legde uit hoe vandaag gewerkt wordt aan de productie van zonne-energie op het dak van het gebouw, aan de overstap naar een warmtepomp op basis van aquathermie, hoe alle bewoners hier intensief bij betrokken worden en wat het potentieel van deze technologie is op andere plaatsen in Leuven.  

Het studiebezoek werd verdergezet in het Iers College, waar de deelnemers geanimeerd ervaringen deelden over het opstarten van burgerenergie-initiatieven, communicatie en betrekken van burgers en partners. Drie Europese projecten rond hernieuwbare burgerenergie, SCCALE, mPower en de Energy Communities Repository, brachten zo inzichten en uitdagingen samen en gingen naar huis met nieuwe ideeën en contacten.  

Categorieën: Nieuws