In oktober worden de eerste zonne-installaties geplaatst bij Basisschool De Ark in Leuven!

Dankzij Ecopower en het project Klimaatscholen 2050 worden er meer dan honderd zonnepanelen geplaatst op de daken van De Ark 2 en 3.

 

De Ark was al langer vragende partij om zonnepanelen te plaatsen en stelde zich samen met bijna 200 andere scholen kandidaat voor het opwekken van lokale zonne-energie op schooldaken gefinancierd met burgerkapitaal. Dankzij Klimaatscholen 2050 hoeft De Ark niets te betalen voor de zonnepanelen, de investering wordt immers volledig gedragen door energiecoöperaties. Ecopower, strategische energiepartner van stad Leuven en vzw Leuven 2030, stapte in februari samen met vijf andere burgercoöperaties in het project Klimaatscholen 2050.

€2000 besparing en 29.000 kWh groene elektriciteit per jaar

De zonnepanelen op de Ark zullen naar schatting jaarlijks 29.000 kWh groene elektriciteit produceren. De school neemt deze stroom rechtstreeks af tegen voordelig tarief en bespaart zo elk jaar ongeveer €2000 op haar elektriciteitsfactuur. De eerste 20 jaar staat Klimaatscholen 2050 in voor het beheer van de zonne-installaties, daarna worden ze kosteloos eigendom van de school.
Ook ouders, leerkrachten, buurtbewoners en sympathisanten kunnen mee investeren in de zonnepanelen door een aandeel te kopen van Ecopower of een van de andere vijf coöperaties. Zo stroomt ook de winst lokaal terug.

Dit coöperatieve zonneproject op de Ark is een mooi voorbeeld van rechtstreekse burgerparticipatie in de Leuvense energietransitie. Een voorbeeld dat hopelijk inspirerend werkt in Leuven en ver daarbuiten!

Ook investeren? Neem zeker een kijkje op www.ecopower.be/ikdoemee

 

Categorieën: Projecten